Meditasyona oturmak, meditasyonun rutinleştirmek ve meditasyon konusunda derinleşmek bir yan etki olarak beraberinde günlük hayatta meditatif kalmayı da getiriyor, daha doğrusu getirmeli. Bunu mümkün kılmak aslında düzenli pratikle mümkün ama aklımızda şunu tutmakta fayda olduğunu düşünüyorum; meditasyon yalnızca meditasyona oturduğumuz anlardan ibaret değil.
Meditasyonun yaşantımızdaki olumlu etkilerini net bir şekilde görmek istiyorsak, günlük rutinlerimize meditatif bir yaklaşımla bakmayı da alışkanlık haline getirmeliyiz gerekiyor.
Günlük hayatın karmaşası içinde içsel huzuru ve dengeyi korumak önemli ancak her zaman çok kolay değil. Meditatif bir yaşam tarzını benimsemenin bende hissettirdiği şey; hayat veya insanlar bana sert şutlar çektikçe, karşıdan gelen topu göğsümde yumuşatıp doğru noktaya doğru pas verebilme hissi. Eğer sen de bu hissi yaşantına akıtmak ve günlük hayatta meditatif kalmayı seçmek istiyorsan, adım adım içselleştirebileceğin alışkanlıklarla başlayabilirsin.
Güne meditatif başla
Sabah uyandığında gözlerini açar açmaz yataktan fırlamak yerine kendine günü kucaklamak için birkaç dakika verebilir misin? Sabah meditasyonları güne başlamanın en hafifletici ve güçlendirici yollarından biri. Yalnızca 5 dakikanı ayırıp, sevdiğin bir mantrayı tekrarlayabilir, meditatif bir melodiyi dinleyebilir, güne dair niyetlerini tekrarlayabilir veya sessizce oturup nefesini takip edebilirsin.
Meditasyona oturmayı yeni yeni alışkanlık haline getiriyorsan, güne meditatif başlamanın en keyif verici yöntemlerinden biri olan duş meditasyonunu deneyebilirsin. Suyun bedeninden akışıyla gün boyunca karşına çıkacak karmaşık olaylara, can sıkıcı insanlara veya zihnini yoran düşüncelere karşı bir koruma kalkanı oluşturduğunu vizyonlamak sana nasıl hissettirir, bir düşünsene :)
Gün içinde olaylara meditatif yaklaşmak
Stres yaşantımızın kaçınılmaz bir çıktısı, öyleyse bundan kaçmak veya stres altında olduğumuz anlara lanet etmek çaresiz. Bunun yerine bizde stres yaratan durumlarla karşılaştığımızda kendimize "Bir saniye şuan ağır stres altındayım ve bu durum muhtemelen benim yanlış tepkiler vermeme, ani kararlar almama, hata yapmama, kalp kırmama sebep olabilir. O yüzden şimdi 3 dakika için durmayı ve meditatif bir alanda kalmayı seçsem, ne kaybederim." desek , nasıl olur?
Çoğunlukla bizi anlık strese sokan olaylar, bir süre sonra aklımıza bile gelmeyen yaşam detayları olarak kalır. Ancak bunların o anımızı hatta günümüzü berbat etmesine izin vermeyi seçeriz. Yalnızca bugün için, stres ile karşılaştığında onu fark etmeye ve bu stresin gününü berbat etmemesine izin vermeyi seçmeye ne dersin?
Beslenirken meditatif kalmayı seçmek
Hızlı şehir hayatının içinde genellikle bir yerlere yetişmek ve saatle yarışmak telaşındayken yemek yemekten ziyade tıkınmak eğlemini gerçekleştiriyoruz. Çoğu zaman ne yediğimiz, besinin kalitesi, o besinin bedenimizde yarattığı tahribat gibi detayları da görmezden geliyoruz. Beslenirken meditatif kalmayı seçmek yalnızca beslenme sırasındaki davranışlarımızla değil aynı zamanda besinlere dair seçimlerimizle de ilgili.
Beslenirken meditatif bir yaklaşımda kalmak istiyorsan öncelikle oturarak yemeyi, sofranı ve tabağını özenle hazırlamayı, seçtiğin besinlerin senin için faydalı olduğundan emin olmayı ve yerken her lokmanın farkında varmayı seçebilirsin. Çiğneme sırasında acele etmemek, beslenirken bir şeyler izlememek, besinin dilinde, damağında ve boğazından geçişinde sana neler hissettirdiğine dikkat etmek meditatif beslenmenin olmazsa olmazları. Acaba bugün meditatif kalmayı seçerken, nelerle besleneceksin?
Egzersizlere meditatif bir bakış
Hayata meditatif bir alandan bakmanın maddelerinden biri de; bedenin ihtiyaçlarını görmezden gelmemek. Rutininde egzersiz yoksa bile her gün 30 dakika bile olsa yürüyüş yapmayı ve yürüyüş sırasında çevrenin farkına varıp, dışarıdaki seslere odaklanmayı seçebilirsin.
Eğer düzenli bir egzersiz programın varsa bugün her bir hareket sırasında bedeninde meydana gelen hisleri, kalp atışındaki ve nefesindeki değişimleri hissetmeye odaklanabilirsin. Egzersizlere meditatif bir bakış geliştirmeyi alışkanlık haline getirmenin en kestirme yollarından biri şüphesiz yoga. Benim yoga konusundaki tercihim YinYoga, daha meditatif bir alanda olduğumu hissettiren ve uzun süreli duruşlarla esnemeyi sağlayan YinYoga ile bedenime ve bedenimde meydana gelen esnemeler sonucunda duygularımda meydana gelen değişimlere meditatif bir şekilde bakmayı seviyorum. Belki sen de denemek istersin :)
İnsanlarla iletişimde meditatif bir alanda olmak
İletişim hayatımızın en karmaşık kavramlarından biri herhalde. Birbirinden farklı insanlarla, birbirinden farklı konularda, birbirinden farklı kavramlar üzerine iletişimde olmak kaçınılmaz bir şekilde ruh halimizi etkileye dursun, biz tüm iletişimlerimizde meditatif bir alanda kalarak modumuzu istediğimiz frekansta tutabiliriz.
Hayır abartmıyorum ancak kolay olduğunu da söylemiyorum. Yalnızca bunun bir seçim olduğunu ve her birimiz bu seçimi yapmakta özgü olduğumuzu hatırlatmaya çalışıyorum.
Sana şunları sorsam;
Hiç ama hiç haz etmediğin birinin, senin modunu düşürmesine ve gününü berbat etmesine izin verme razı mısın?
Bir başkasının, kendi korkularını ve iç savaşlarını sana yansıtmasına, takındığı tavrı kişisel alıp bu yüzden ruh sağlığını bozmaya razı mısın?
Karşındakinin de özünde kendi davalarının, kendi sevgi ihtiyacının, kendi travmalarının, kendi suçluluk hissinin ve daha bir sürü kendi ile ilgili şeyin peşinde olan bir insan olduğunun farkında mısın? Bunun farkında olmana rağmen onun ağzından çıkanları ve tavırlarını kişisel almaya razı mısın?
Hayatı bir savaş alanı gibi yaşamaya razı mısın gerçekten? Empati denen kavramı idrak etmek; her ne kadar karşımızdakinin duygularını tam olarak anlayamasak bile, anlayamayacağımızı ancak herkesin kendi tarafında "haklı" sebepleri olabileceğinin kabulüne varmaktan geçiyor. Çoğu insan tepkisel yaşıyor, yani gün içinde ağzından çıkanların, mimiklerinin, tavırlarının farkında bile olmadan yaşıyor. Kaldı ki, bazılarımız tepkilerimizin farkında olsak bile, verdiğimiz tepkilerin derinlerinde neler olduğunun farkında olmadan yaşıyoruz. O halde, benim farkında bile olmadan verdiğim bir tepki, söylediğim bir söz neden senin dünyada KOCAMAN HARFLERLE yankılansın ki? Buna neden izin veresin?
İnsanlarla iletişim kurarken meditatif bir alanda olmak; onların duygularını ve ihtiyaçlarını anlamak için empatik bir yaklaşımı benimsemek anlamına geliyor. Burada kast edilen elbette karşımdaki bana kaba ve adil olmayan bir tutumda olduğunda gülümseyip görmezden gelmek demek değil. Sağlıklı sınırlar çizmek konusunda kendimizi geliştirmemiz elzem, ancak karşımdakinin tavrı eğer bana uymuyorsa ve benim modumu düşürecek bir tutumdaysa bunun bana geçmesine izin vermeyip, ona onun üslubunda yaklaşmadan, tepkisel davranmadan, kendi hikayesini ve iç savaşlarını bana yansıtmasına izin vermeden yaklaşmak.
İletişim kurarken dinlemek, dikkatimizi karşımızdaki kişiye vermek, onun sebeplerinin farkında varmak ve içsel huzurumuzu, dinginliğimizi koruyarak sağlıklı iletişim kurmak bizi meditatif alanımızda tutacaktır.
Açıkçası ben karşımdaki insan bana taban tabana zıt bir kavramdan bahsediyorsa, bendeki olumsuz his, düşünce veya tepkileri tetikleyecek bir şeylerden bahsedip bana saldırıya geçiyorsa, içimden çok sevdiğim mantralardan birini tekrarlıyorum. Bu beni koruma altına alıyor gibi hissediyorum.
Ve son bir detay. Bize iyi gelmeyen insanları hayatımızdan çıkartmak EN BÜYÜK HAKLARIMIZDAN BİRİ. Bunu kullanalım.
Can sıkıcı durumlara meditatif yaklaşmak
Hayat her zaman çiçek, böcek, kelebek değil :) Ama biz can sıkan bir durumla karşılaştığımızda mevzuya panik yapmak yerine derin nefesler alıp ve sakinleştirici bir mantrayı tekrarlayarak kendimizi sakinleştirmeyi seçebiliriz. Problemleri çözmek için meditatif bir yaklaşım benimsedikçe bu konuda ustalaşabilir ve dingin bir hayat sürebiliriz.
Ne dersin? Neden olmasın?
🌼
Örnek Bir Meditatif Gün Planı:
06:00 - 06:30: Sabah meditasyonu ve derin nefes egzersizleri
07:00 - 07:30: Sağlıklı ve bilinçli bir kahvaltı
08:00 - 09:00: Doğa yürüyüşü veya yoga pratiği
12:00 - 12:30: Bilinçli bir öğle yemeği ve dinlendirici bir mola
15:00 - 15:15: Kısa bir meditasyon molası
18:00 - 18:30: Akşam yemeği hazırlığı sırasında bilinçli nefes egzersizleri
20:00 - 20:30: Yatmadan önce meditasyon ve zihinsel sakinleştirme egzersizleri
Comments