✔️Bütün günü Netflix’de geçirmek ile aylar önce satın aldığın online eğitime katılıp kariyerinde bir basamak yukarı çıkmak arasında gelip gidiyorsan, yalnız değilsin.
✔️Sosyal medyada kaydırma girdabına kapılmak ile ne zamandır ertelediğin dolapları düzenleme planın arasında gidip geliyorsan, yalnız değilsin.
✔️Çikolatalı kekten 4 dilim birden yemek ve sahilde yürüyüşe çıkmak arasında gidip geliyorsan da, asla yalnız değilsin.
Hepimiz, zaman zaman, bazen her gün, aynı gel gitleri yaşıyor ve daha iyi bir yarının hayalini kurmaya devam edip, gece uyumadan önce kendimize “yarın kesin” diye söz veriyoruz. Ancak biliyoruz ki; irade gücümüzü kullanarak “yapmak istiyorum” dediklerimizi gerçekten yapabilir ve yapılacaklar listemizi bir gün gerçekten sıfırlayabiliriz. Nasıl mı? Evet bildin, meditasyon’dan faydalanarak.
Beynimizin nasıl bir potansiyele sahip olduğunu fark etsek ve birkaç dokunuşla ona hükmedebileceğimizi anlasak işler bir anda değişebilir mi dersin?
Eğer cevabın “EVEEEEET ULAN EVEEEET” ise, bu yazı sana, bana, hepimize.
İrade ve başarı arasındaki ayrılmaz bağlantı
1972 yılında Stanford Üniversitesi’nde yapılan Marshmallow Çalışması irade ve başarı arasındaki bağlantıyı ortaya koymuş ve “gecikmiş tatmin” ifadesini vurgulamış.
600 okul öncesi çocuk üzerinde yapılan bu çalışmada; Çocuklara önlerindeki bir adet Marshmallow’u (odadan herkes çıktığında) on beş dakika boyunca yemeden beklemeleri durumunda iki tane yiyebilecekleri söylenmiş. 600 çocuğun üçte biri beklemeyi seçerken, diğerleri dayanamayıp yemişler.
Çalışmanın enteresan yanı ise şu; 30 yıl boyunca tüm katılımcıların takip edilmesinde varılan sonuçta, beklemeyi ve daha büyük ödülü seçen (yani hazzı erteleyen) çocukların yetişkinlik hayatlarında daha yüksek SAT puanları, daha yüksek gelirleri, daha iyi eğitimleri, daha fazla arkadaşları, daha az kötü alışkanlıkları, daha temiz sabıka kayıtları, daha iyi stres puanları olduğunu görmüşler.
Araştırmanın başyazarı Dr. Mischel, sonuçlarla ilgili şunları söylemiş: "Eğer sıcak duygularla başa çıkabilirseniz, televizyon izlemek yerine SAT sınavına çalışabilir ve emeklilik için daha fazla para biriktirebilirsiniz. Konu sadece marshmallow ilgili değil. Gelecekteki sonuçlar uğruna anında hazzı erteleme yeteneği, edinilebilir bir bilişsel beceridir. İrade gücünün yalnızca dikkatinizi ve düşüncelerinizi nasıl kontrol edeceğinizi öğrenme meselesi olduğunu anladığınızda, o zaman gerçekten bunu yapabilirsiniz. arttırmaya başlayın."
İrade bir kas gibi güçlendirilebilir
"Bu dünyada başarılı olmak için iradeye ihtiyacım var. Anladım. Bir zaman makinesine atlayıp annemi ve babamı, beş yaşındaki çocuk halime disiplinli olmayı öğretmeleri için zorlamam mı gerekiyor?” Ah keşke. ancak bir zaman makinesi yok. Madem şimdi, şu an buradayım, bunu kendi kendime yapmanın yollarını aramalıyım.
İrade gücünün beyindeki adresini tanımlayabilmek adına Caltech sinir bilimcileri tarafından yapılan bir başka deneyde; diyet yapan 37 kişiye 50 adet yemeğin resmi gösterilmiş. Katılımcılardan yemekleri “lezzetli”, “sağlıklı” ve “nötr” olma düzeyine göre derecelendirmeleri istenmiş. Bu sırada beyin görüntüleme teknolojisine bağlanan katılımcılar “nötr” (örneğin, ince buğday, bulgur), “lezzetli” (örneğin üzümlü kek, çikolata), “sağlıklı” (örneğin brokoli, kereviz) şeklinde seçimlerini yapmışlar. Sinir bilimciler ne mi bulmuşlar?
Diyet yapanlar tat odaklı değil de, sağlık odaklı seçimler yaptığında, beyinlerinin "dorsolateral prefrontal korteks" (DL-PFC) adı verilen bölümünde gökyüzünde havai fişeklerin çakışı gibi etkiler oluşmaya başlamış. Bu ne anlama geliyor? Alnın derinliklerinde gömülü olan bu hücre demeti, irade gücünün beyindeki evi oluyor.
Meditasyon iradeli olmamızı nasıl sağlar?
Caltech araştırmacıları DL-PFC'yi güçlendirmek için "özel teknikler" üzerinde çalışırken, bu bölgenin 8 hafta boyunca düzenli bir şekilde meditasyona oturanlarda da güçlendiğini görmüşler. Yani beynimizdeki irade bölgesini çalıştırmak için ileri teknoloji aletlere ihtiyacımız yok. Düzenli meditasyon pratiği yapmamız yeterli.
Meditasyonun iç dünyamız üzerindeki etkileri uzun yıllardır bilinse de, beyin üzerindeki etkilerinin Tıp dünyasının ispat ve ölçülebilirlilik denklemini de tatmin eder boyutlara geldi.Bu daha verimli bir hayat yaşamak isteyenlerimiz için şahane bir haber.
Aslında "yapmak istemediğiniz ama yapmanız gerektiğini bildiğiniz" şeyleri yapmanız konusunda irademizi geliştirmek için kayda değer bir alan yaratan meditasyon pratiği ile dürtüsel davranışlarımızın temellerini görmeyi, erteleme alışkanlıklarımızı aşmayı, gelip geçici olan haz odaklı seçimlerimizi yönetmeyi başarabiliriz. Zira meditasyon pratiği sayesinde uzmanlaşmaya başladığımız alan olan “düşüncelerin zihnimizden gelip geçmesine tanıklık etme” refleksini geliştirdikçe, yaşam içindeki davranış paternlerimize objektif bakmayı, kendimizi bu paternlerde yakalamayı ve yaşam desenimizi değiştirmeyi de sağlayabiliyoruz.
Dürtülerimize ve arzularımıza “her düşünce ve duygu gibi sen de geçeceksin” dediğimiz her seferde, “irade duvarımıza” yeni bir farkındalık tuğlası eklemiş oluruz. Dürtüsel davranışımızı beslemek ve “aslında yapmamamız gerektiğini” bildiğimiz o seçime yönelmek yerine kendimize “şimdi değil”, “bugün değil” demeyi ve bunu uygulayabilmeyi de öğretiriz.
Elbette zaman zaman hazza teslim olmak, pes etmek, yanlış yola sapmak, zayıf irade göstermek gibi girdaplar bizi kendine doğru çekebilir ancak düzenli meditasyon pratikleri sayesinde geliştirmeye başladığımız düşüncelerimizi ve davranışlarımızı inceleme kasımız sayesinde, irade duvarlarımızı kalınlaştırabiliriz.
İrademi geliştirmek için ilk adımım ne olmalı?
Düzenli meditasyon pratiği hem duygusal hem de fiziksel sağlığımız için faydalı bir araçsa, bunu alışkanlık haline getirmek yol almakta zorlandığımız tüm alanalarda farkındalık kazanmamızı sağlayacaktır. O zaman iradeli davranmakta zorluk çektiğimiz noktaları saptamak ve bunlarla ilgili olumsuz düşüncelere girmek yerine, 8 hafta boyunca her sabah veya akşam aynı saatte 3 dakika ile başlayıp, yavaş yavaş arttırdığımız oturma, durma, düşüncelerin ve duyguların geçeciliğine, birbirini takip edişine ve bir süre sonra kendiliğinden yok oluşuna tanıklık etmeyi pratik edebiliriz.
Mindfulness meditasyonu bu konuda bize yardımcı olabilecek tüm araçları sunuyor. Bir şans ver derim.
Öpücük.
🌼
Comments